Silver Needle
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Silver Needle
to jedna z najdroższych herbat na świecie. Jest zrywana ręcznie w trzecim tygodniu marca, tylko przez dwa dni w roku, na stokach gór chińskiej prowincji Fujian. Jej listki przypominają srebrzyste igły. Młode pączki są tuż po zbiorze „wytrząsane” przez około 30 godzin na bambusowych tacach – tym sposobem poddawane są działaniu tlenu. To właśnie łagodny proces „natleniania” powoduje bielenie listków i wyzwala niepowtarzalne właściwości smakowe białych herbat. Jest świetnym napojem orzeźwiającym, ułatwiającym trawienie. Najlepiej smakuje bez dodatków.
Skład
100% białej herbaty Silver Needle
Kraj pochodzenia mieszanki
Chiny
Sposób parzenia
Odmierz 1 łyżeczkę herbaty Silver Needle, wsyp do filiżanki i zalej wodą o temperaturze około 70°C. (Dla tych, którzy preferują pić ze szklanki lub kubka, można zwiększyć porcję do 2 łyżeczek). Parz pod przykryciem około 8–10 minut. Napar ma subtelny, lekko słodkawy smak i niepowtarzalny, delikatny aromat.
- Ilość: 1 łyżeczka na filiżankę
- Temperatura wody: 70°C
- Czas parzenia: 8–10 min
Co zrobić, by Silver Needle była jeszcze pyszniejsza?
- Zaparzaj herbatę Silver Needle w dzbanku, najlepiej żeliwnym.
- Pij Silver Needle z rana, zamiast kawy, wtedy najbardziej odczujesz jej walory.
- Pilnuj temperatury zaparzania: zbyt wysoka sprawi, że herbata stanie się gorzka, zbyt niska zaś nie zdoła wydobyć z niej pełnego aromatu.
WYBIERZ HERBATĘ W WYJĄTKOWEJ PUSZCE
Mając na uwadze fakt, że poszczególne herbaty mają różne proporcje wagowo-objętościowe,
niektóre w nich mogą nie zmieścić się do puszki (w wariancie puszka + 80g.).
W tej sytuacji reszta będzie zapakowana do torebki.
Wymiary puszki: 9 cm x 6,5 cm x 6,5 cm.