Herbata po turecku – jak przygotować?
Turecki zwyczaj przyrządzania herbaty stanowi tradycję celebrowaną od pokoleń, a smak i aromat serwowanych naparów ma kluczowe znaczenie podczas spotkań ze znajomymi czy w chwilach wolnych od pracy. Herbatę w Turcji pija się do posiłków, przyjmując gości, podczas wyjść na miasto oraz w samotności – każda pora jest dobra, aby raczyć się tym wyjątkowym napojem. Ty również chcesz poczuć namiastkę tureckiego klimatu? Sprawdź, jak przebiega parzenie herbaty po turecku!
Herbata po turecku... czyli jaka?
Z pewnością pyszna i aromatyczna, ale po kolei. Chcąc przyrządzić prawdziwie turecki napój, musisz zaopatrzyć się w wysokiej jakości liściastą herbatę – sprzedaje ją każda dobra herbaciarnia online, a gatunek możesz dobrać do własnych upodobań. Godną polecenia propozycją jest czarna herbata Assam oraz Darjeeling. Aby raczyć się idealnym smakiem, przyda się też specjalny czajniczek nazywany demli. Jest on dość charakterystyczny, ponieważ łączy w sobie dwa naczynia. W dolnym umieszcza się wodę do zagotowania, w górnym z kolei liście zalane niewielką ilością gorącej wody. Z nich powstanie esencja – optymalny czas jej parzenia to około 30 minut. Idąc dalej tropem tradycyjnej tureckiej receptury, należy gotowy napój rozlać do niewielkich szklanek – w Turcji mają one kształt tulipana. Sam decydujesz o mocy herbaty, nalewając esencję i wrzątek w dowolnych proporcjach. Możesz delektować się gorzkim smakiem bez dodatków lub urozmaicić napar cukrem, miodem, cytryną, imbirem lub sokiem owocowym. Wszystko zależy od Twoich preferencji.
Parzenie herbaty po turecku bez czajniczka – czy to możliwe?
Choć to właśnie czajniczek demli sprawia, że parzenie herbaty po turecku jest niemal magiczne, istnieje możliwość uzyskania smacznego naparu bez konieczności kupowania tego naczynia. Jest to oczywiście nieco bardziej skomplikowane, ponieważ zamiast jednego zaparzacza musisz zaopatrzyć się w dwa oddzielne garnuszki – w jednym zagotuj wodę, do drugiego wsyp liście herbaty i zalej niewielką ilością wrzątku. Herbata po turecku może być też serwowana w klasycznych szklankach czy kubkach, jednak to właśnie te o kształcie tulipana idealnie uwalniają jej specyficzny aromat.
Herbata turecka – przepis w kilku krokach
Chcesz przyrządzić herbatę po turecku w swoim domu? Czajniczek do jej zaparzania kupisz w internecie lub w stacjonarnych herbaciarniach. Do wyboru są modele z różnych tworzyw, jednak trzeba przyznać, że to te ceramiczne, zdobione stylowym wzornictwem najlepiej oddają klimat Turcji. Parzenie herbaty po turecku jest bardzo proste:
- do górnego czajniczka wsyp trzy łyżki stołowe herbaty,
- do dolnego nalej zimną wodę,
- ustaw czajniczek na ogniu,
- po zagotowaniu wody zalej liście niewielką jej ilością i uzupełnij ją do poprzedniego poziomu,
- zaparzaj około 20 minut do pół godziny,
- rozlej do szklanek esencję i wrzątek w proporcjach zgodnych z własnymi preferencjami.
Ciesz się fenomenalnym smakiem i aromatem tradycyjnej tureckiej herbaty!
Wystarczy, że odwiedzisz herbaciarnię online i wybierzesz z oferty turecką herbatę liściastą – eksperymentuj z gatunkami i smakami, które są urozmaicane o owocowe i ziołowe dodatki. Znajdź swój ulubiony napój i ciesz się nim w zaciszu domowym!