Cejlon
Opis
Cejlon
to czarna herbata o podłużnych liściach, pochodząca z górzystych rejonów wyspy Cejlon (Sri Lanka), gdzie ze względu na uwarunkowania geograficzne może być uprawiana bez przerwy przez cały rok. Jest to gatunek rosnący nisko, bo jedynie do 300 stóp (do ok. 100 m) nad poziomem morza, co wpływa na jego smak. Do połowy XIX wieku na wyspie uprawiano w zasadzie tylko kawę. Potem jednak choroba zniszczyła większość plantacji, dlatego Brytyjczycy postanowili spróbować swych sił w uprawie herbaty. Dziś Cejlon to jedna z najpopularniejszych herbat na świecie.
Skład
100% czarnej herbaty Cejlon
Kraj pochodzenia
Cejlon
Sposób parzenia
1 łyżeczkę herbaty Cejlon wsyp do filiżanki (chyba że wolisz pić ze szklanki, wówczas wsyp 2 łyżeczki) i zalej wodą, która przed chwilą się zagotowała (o temperaturze około 95°C). Parz 3–5 minut. Po zaparzeniu otrzymasz intensywny, mocno aromatyczny, esencjonalny napar o rdzawej barwie.
- Ilość: 1 łyżeczka na filiżankę
- Temperatura wody: 95°C
- Czas parzenia: 3–5 min
Co zrobić, by herbata Cejlon była jeszcze pyszniejsza?
- Do parzenia herbaty Cejlon użyj dobrej jakości wody: filtrowanej lub źródlanej.
- Nie przekraczaj czasu parzenia, żeby nie zepsuć smaku herbaty.
- Smak naparu podkreślą mleko albo miód, możesz więc dodać odrobinę.
- Cejlon możesz pić na zimno z dodatkiem cytryny i lodu. Ugasi pragnienie w gorące dni.
WYBIERZ HERBATĘ W WYJĄTKOWEJ PUSZCE
Mając na uwadze fakt, że poszczególne herbaty mają różne proporcje wagowo-objętościowe,
niektóre w nich mogą nie zmieścić się do puszki (w wariancie puszka + 80g.).
W tej sytuacji reszta będzie zapakowana do torebki.
Wymiary puszki: 9 cm x 6,5 cm x 6,5 cm.
Sprawdź również: herbaciarnia online
Basia G.
Trcohę czytałam o tej herbacie, dlatego wyczekiwałam jej z niecierpliwością. Z ulgą polecam wszystko, zwłaszcza z dodatkiem miodu!
Trudzia
serdecznie polecam wszystko na plus
Wandzia
termos już gotowy! :)