Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Guayusa

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 20,76 zł 20.76


ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Guayusa

Herbata mocniejsza od kawy

Właśnie z tego słynie herbata Guayusa – jest mocniejsza od kawy i z tego względu jest jednym z trzech tzw. świętych drzew kofeinowych Indian. Napar Guayusa zawiera około 3x więcej kofeiny niż filiżanka popularnej kawy arabika. Z kolei, w porównaniu do yerba mate, Guayusa ma nawet 4 -6x więcej kofeiny. To, co dodatkowo wyróżnia tę herbatę wśród innych napojów kofeinowych to odprężające i rozluźniające działanie. Guayusa, mimo że zawiera dużą dawkę kofeiny i stanowi doskonały zastrzyk energii, to nie powoduje rozdrażnienia i stresu, które bardzo często pojawiają się po spożyciu dużej dawki kofeiny.

Wyjątkowe pochodzenie

Najwięcej występuje jej w Ekwadorze. Dodatkowo można ją spotkać również w Peru i Kolumbii. Te rejony były niegdyś zamieszkiwane przez Indian, a ostrokrzew drzewa tej herbaty stanowił podstawę indiańskich rytuałów. Dzięki tym rytuałom mamy okazję znać i doświadczać niesamowitych właściwości naparu Guayusa.

Niesamowity smak

Napar Guayusa wyróżnia się charakterystycznym delikatnym smakiem, który nie posiada goryczki. Właśnie to przekonuje wielu smakoszy herbat do sięgania właśnie po Guayusa i uzależnia ich od tego oryginalnego smaku. Do suszu z liści Guayusa zaleca się dodać trawę cytrynową lub plaster cytryny, co podkreśla naturalny smak naparu i sprawia, że jest jeszcze bardziej egzotyczny.

Co daje napar z suszu liści guayusa?

  • Zastrzyk energii – to dzięki dużej zawartości kofeiny, której Guayusa ma więcej niż kawa i popularna yerba mate.
  • Rozluźnienie, relaks i harmonia – ta właściwość jest jedną z najbardziej cenionych; zestawienie składników Guayusa sprawia, że napar z niej pobudza, a jednocześnie daje poczucie spokoju, opanowania i wyciszenia.
  • Wpływa na spowolnienie procesów starzenia się – to za sprawą niesamowitej ilości antyoksydantów (przeciwutleniaczy); Guayusa zawiera ich 2x więcej od zielonej herbaty oraz 3x więcej niż popularne jagody goji, o których mówi się, że są źródłem przeciwutleniaczy.
  • Pomaga w odchudzaniu – Indianie wykorzystywali napar Guayusa w celu obniżenia głodu i to zastosowanie sprawdza się również obecnie - napar z suszu Guayusa skutecznie ogranicza apetyt i jest polecany osobom dbającym o smukłą sylwetkę.
  • Sprzyja koncentracji i czujności – to kolejne ciekawe właściwości, jakie daje Guayusa; Indianie pili tę herbatę, aby mogli skupić się na polowaniach, które mogły trwać bardzo długo. Obecnie wielu miłośników Guayusa potwierdza właśnie takie jej działanie, czyli to, że pozwala ona skoncentrować się i wzmacnia jasność umysłu.
  • Zmniejsza obciążenie psychiczne i fizyczne – z tego względu jest polecana ludziom, którzy prowadzą bardzo aktywny tryb życia.
  • Wzmacnia cały organizm, usprawnia trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe oraz podnosi libido.

Ciekawostka o Guayusa

Indianie stosowali napar z drzewa Guayusa, aby uzyskać świadome i prorocze sny. Najpierw odbywali oni rytuał, w którym przygotowywali Guayusę parząc ją długo i starannie, następnie spożywali ją z ogromnym szacunkiem i na koniec zasypiali, aby śnić prorocze i świadome sny. Wielu smakoszy Guayusa potwierdza właśnie takie jej działanie.

Skład

100% Guaysa

Guayusa zawiera: kofeinę; teobrominę; L-teaninę; ryboflawinę; cholinę; kwasy – galusowe, izomasłowe, nikotynowe, askorbinowe, chlorogenowe; guanidyne; pirodyksyne; triterpeny.

Kraj pochodzenia

Ekwador, Peru, Kolumbia

Sposób parzenia

Guayusę można parzyć na 2 sposoby.

Tradycyjny sposób parzenia Guayusy:

Odmierz około 1 łyżeczkę suszonych liści Gyausa na filiżankę lub szklankę i zalej je wrzątkiem. Napar odstaw na około 5 minut. Dla większej przyjemności spożywania naparu przelej go przez sitko, by pozbyć się suszu. Możesz też skorzystać z zaparzacza lub specjalnego czajniczka, który w prosty sposób pomoże Ci oddzielić fusy od naparu.

Parzenie Guayusy niczym indiański rytuał:

Odmierz 2 łyżki stołowe suszu Guayusy na 1 litr wody i całość umieść w garnku. Po doprowadzeniu do wrzenia, napar delikatnie gotuj przez około 15 minut. Następnie przelej napar do filiżanki i rozkoszuj się nim.

 

  • Ilość: 1 łyżeczka suszu na szklankę lub 2 łyżki stołowe suszu na 1l wody
  • Temperatura wody: około 96°C
  • Czas parzenia: 5 minut lub 15 minut

Co zrobić, by herbata Guayusa była jeszcze pyszniejsza?

  • Herbatę Guayusa parz jednokrotnie, dzięki temu wydobędziesz z niej jej najlepszy smak i aromat.
  • Jeśli chcesz wydobyć wszystkie cenne właściwości z herbaty – zagotuj ją w garnku i gotuj przez około 15 minut na delikatnym ogniu.
  • Napar z suszu Guayusy pysznie smakuje z dodatkiem trawy cytrynowej, wtedy staje się bardziej egzotyczny.

 

Zobacz Akcje

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

19 czerwca 2019

Potwierdzam, że działa lepiej niż kawa ;)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl